Svakodnevno smo u potrazi za namirnicima koje imaju brojne zdravstvene pogodnosti za naš organizam. Ima ih mnogo, kao što su chia semenke, ali posebno se ističe značaj leblebije. Zašto je ova mahunarka toliko moćna?
Šta je leblebija (cicer arietinum)?
Leblebija je vrsta biljke iz porodice bobova. To je mahunarka, a postoje 2 vrste leblebija. To su desi i kabuli.
Desi ima manje zrno, tamno smeđe, dok kabuli odlikuje veće zrno svetlo smeđe boje.
Sastav leblebije i nutritivne vrednosti
Leblebiju mnogi smatraju najboljim izvorom proteina i minerala. Recimo, kuvana leblebija sadrži duplo više gvožđa od iste količine mesa. Osim toga, osušeno zrno leblebije ima 23% belančevine, 53% ugljenih hidrata, 4 do 5% biljnog ulja, 3 do 5% celuloze i 3% minerala.
Procenat magnezijuma i kalijuma u lišću leblebije veći je nego u spanaću i kupusu. Sirova leblebija (naut) puna je minerala, poput gvožđa, cinka, kalcijuma i natrijuma. Takođ vitaminima, kao što su A, C, B6 i B9.
Za šta se sve koristi leblebija?
U leblebiji mnogi vide rešenje za različite zdravstvene poteškoće, takođe i gubitak kilograma. Upotreba leblebije donosi mnoge zdravstvene pogodnosti.
Zdravlje kostiju
Usled velike količine gvožđa, cinka, kalcijuma i ostalih sastojaka, leblebija je odlična za jačanje kostiju. Naravno, treba da obratite pažnju na količinu unosa, jer prevelika konzumacija fosfora uz manjak kalcijuma dovodi do slabljenja kostiju.
Krvni pritisak
Leblebija se može koristi za snižavanje krvnog pritiska.
Holesterol
Konzumiranje leblebije može uticati da držite loš holesterol pod kontrolom.
Zdravlje srca
Osim što utiče na holesterol, leblebija je odličan zaštitnik srca. Zbog kombinacije brojnih minerala, vlakana i vitamina, smanjuje rizik od kardiovaskularnih poteškoća.
Čisti organizam
Ako želite da se očistite vaš organizam od štetnog sadržaja koji unosite putem prerađene hrane, onda je leblebija pun pogodak. Leblebije su savršene za izbacivanje sulfata i štetnih jedinjenja. A, najbolje od svega je to, što to postižu za samo 24 sata.
Kulinarstvo
Leblebije se u kulinarstvo koriste odavno. Možete ih naći u svim prodavnicama zdrave hrane, a cena je pristupačna. Osim toga, dobra strana je to što ih ima tokom cele godine. Imajte na umu da iako jedete leblebije, važno je da budete fizički aktivni.
Leblebija u svakodnevnoj ishrani
Najpoznatije jelo sa leblebijom je falafel. Mada, možete ih koristiti i na druge načine, recimo uz humus ili kao dodatak supi. Ono što je posebno dobro kod leblebije, možete je kombinovati sa slanim ili slatkim obrocima. Tako da imate brojne mogućnosti kako da jedete leblebiju.
Foto:Pixabay